mentoraat straatfotografie

Het door de fotobond afdeling Zuid-Holland georganiseerde mentoraat straatfotografie voor beginners werd in augustus afgerond met een expositie in huis Kinesis aan de Voorstraat in Delft.

In deze expositie is het werk van deelnemers te zien. Het mentoraat werd gegeven door Bondsmentor Peter Willemse welke zijn sporen in de straatfotografie al ruim heeft verdiend. In vier avonden en een praktijkdag werden de beginselen van straatfotografie op een praktische manier behandeld. De praktijkopdrachten voor elke les werden door Peter in huis Kinesis met de andere cursisten besproken. Deze interactieve besprekingen waren leerzaam en inspirerend. Het is ook erg leuk om te zien hoe een ieder op zijn eigen manier invulling geeft aan de opdracht.

Voor mij persoonlijk goldt dat ik eens aan straatfotografie wilde proefen om te kijken of het wat voor me is. Hoewel ik wel ervaring heb met het fotograferen van mensen op evenementen (die stemmen altijd in) en in de studio was voor mij de belangrijkste drempel die van het ongevraagd fotograferen van mensen, meestal onopgemerkt. Voor de beste resultaten moet je er ook dicht op kruipen en dat vergt toch even gewenning. Uiteindelijk viel het best nog wel mee, ik heb geen problemen ervaren met de personen die ik tijdens dit mentoraat gefotografeerd heb.

Voor deze cursus heb ik de Olympus E-M1 met M.Zuiko 17mm F1.8 lens gebruikt. Een handzame combinatie en zeer geschikt voor dit soort werk. Met een polsbandje heb je deze combi direct bij de hand en kun je op elk moment fotograferen.

Mijn beste reslutaten heb ik behaald tijdens een korte trip naar Dublin. Een stad die bruist en waar veel kleurrijke types op straat lopen. Hieronder een fotoreeks van deze trip.

Na afloop sta je voor de vraag: is straatfotografie nou wat voor mij? Ik was daar snel uit. Het is erg leuk op te doen, maar ik ga er voorlopig niet mee verder. De opgedane kennis tijdens het mentoraat kan ik wel goed gebruiken bij mijn andere soorten fotografie. Het is altijd goed om aan andere soorten fotografie te proeven, het brengt je verder als fotograaf.

Straatfotografie in Dublin

De twee foto’s welke in de expositie zijn opgenomen:

Woman at fruit stand
Woman at fruit stand

Status Update
status update

Andere foto’s uit deze serie:

Now and Then
now and then

Young girls grow up
Young girls grow up

Streeets of Dublin
Streets of Dublin

Guitar Man
Guitar man

Stephen King
Stephen King

Travel Guide
Travel Guide

Snack
Snack

Girl on Bike
girl on bike

Poster expositie