matera op alu-dibond

Productreview wanddecoratie Alu-Dibond in Butlerfinish van #SaalDigitalNederland

Aanbod

Op sociaal media biedt @Saal Digital Nederland de mogelijkheid aan om een productreview van haar fotoboeken en wanddecoratie te doen. De review wordt beloond met een aantrekkelijke korting op de uit te proberen producten. Op een fotoboek bedraagt de korting 40,- en op een wanddecoratie 50,-. Mooie kortingen dus.

Nu ben ik ben al een tijdje op zoek naar een wanddecoratie voor in de woonkamer. Ik wilde wat bijzonders en geen standaard fotovergroting of canvas. Bij het bekijken van het aanbod op de site http://www.saal-digitaal.nl viel mijn oog op een wanddecoratie van geborsteld aluminium, Alu-Dibond in Butlerfinish. Volgens de toelichting zouden vooral zwart-wit foto’s het erg goed doen op dit materiaal.

Productkeuze

De plek boven de bank moest nu maar eens gevuld worden. In mijn fotoarchief had ik een panorama klaar staan van de stad Matera in het zuiden van Italië. Deze panoramafoto leent zich goed voor een afdruk in zwart-wit op een wand in de woonkamer met 3 banen in  grijstinten. De afbeelding heb ik nabewerkt in Photoshop voor een optimale weergave in zwart-wit, de belichting en contrasten zijn hierbij geoptimaliseerd. Op de site van http://www.saal-digitaal.nl kunnen ICC-profielen worden gedownload voor een digitale proefafdruk (softproef). Dit heb ik overgeslagen en direct de foto als JPG geëxporteerd. Om de foto te verzenden naar #SaalDigitalNederland kun je de benodigde software van de website downloaden en de foto uploaden. De software is eenvoudig in het gebruik en het uploaden ging snel en zonder problemen.

Gelet het panorama-formaat gekozen voor de afmeting 160 x 50 cm met als afwerking Alu-Dibond Butlerfinish®.

Op de productpagina Alu-Dibond Butlerfinish® is te lezen:
“Een echte aanrader voor zwart/wit opnames. Met de Alu-Dibond Butlerfinish® wanddecoratie komen uw zwart/wit opnames pas echt goed tot hun recht. De lichte componenten van uw foto worden niet mee geprint, waardoor het aluminium zichtbaar wordt. Op deze manier ontstaat er een prachtig doorschijnend effect en krijgt uw foto de bijzonder “look” waar u naar op zoek bent!”.

Prijs

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

De totaalprijs van decoratie en montageprofiel bedraagt bij een afmeting van 160 x 55 cm afgerond 150,-.
In dit geval wordt hier 50, – korting op verleend door deze review.

Aflevering

De levertijd van het product bedroeg 10 dagen. Voor mij geen probleem want een paar dagen meer of minder maakt voor mij niet uit. Het product werd goed verpakt en schadevrij ontvangen.

Montage

Gezien de afmetingen heb ik als ophangsysteem gekozen voor de aluminium profielophanging. Het voorgemonteerde profiel heeft een afstand van ca. 1 cm tot de wand. Met deze ophanging krijgt de wanddecoratie een “zwevende look”. Op welke wijze dit profiel aan de wand moet worden bevestigd is niet duidelijk. Er worden namelijk geen bevestigingsmaterialen meegeleverd en ook een instructie ontbreekt. Ook op de site van Saal-Digitaal is hier verder niet over te lezen. Via het vragenformulier op de website de vraag voorgelegd of er geen bevestigingsmaterialen worden meegeleverd met dit profiel en op welke wijze de bevestiging moet plaatsvinden. Er werd al snel gereageerd per email: “De rails van de profiel-ophanging wordt eenvoudig direct over de op de muur aangebrachte schroeven of spijkers gehangen. Schroeven oid worden niet door ons meegeleverd.”

Klik voor vergroting

Door de gering profieldiepte van 5mm is de bevestiging van een groter formaat wanddecoratie zoals hier aan twee haakjes of schroeven zoals aangegeven door #SaalDigitalNederland niet echt bevredigend. Ik heb dit per email teruggekoppeld aan @Saal Digital Nederland. De door mij gedane suggestie om een montagerail mee te leveren bij deze profielen werd beantwoord met “Wat een interessante gedachte! Bedoelt u een systeem in de wand te schroeven met de mogelijkheid de alu-profiel eraan te hangen?”. Dit bevestigd. Ben benieuwd of hier ook iets mee gedaan gaat worden.

Voorlopig hangt het product aan twee haakjes maar ik ga dit nog aanpassen naar een meer solide ophanging. In de huidige situatie raakt de decoratie veel te makkelijk los bij aanraking, stoten en dergelijke.

Resultaat

De afdruk op Ali-Dibond is werkelijk prachtig. Optisch is er veel detail zichtbaar en de decoratie is “levendig”. Afhankelijk van kijkrichting en lichtval verandert de ervaring van een soort 3D effect tot een meer ‘gewone’ fotoafdruk. De wanddecoratie trekt door het levendige effect de aandacht, zowel bij daglicht als ‘s-avonds bij kunstlicht. Het effect van dieptewerking wanneer je er schuin op kijkt is echt fraai.

Op de website van “SaalDigitalNederland wordt het product als volgt aangeprezen:
“Een onverwachte spectaculaire look met een sprankelend effect! Uw foto komt tot leven. Het geborstelde aluminimumoppervlak laat heldere componenten bijzonder stralen. Deze wanddecoratie laat een blijvende indruk achter.”

Klik voor vergroting

Ik kan niet anders zeggen dat dit volledig wordt waargemaakt.

Plus- en min

Plus
• Echt eens wat anders aan de muur
• Prima resultaat in zwart-wit
• Levendig 3D effect bij bepaalde lichtval
• Goede detailering

Min
• Geen uitleg over montage en geen bevestigingsmaterialen meegeleverd

Tot slot

Van#SaalDigitalNederland heb ik ook een aanbod om een review van een fotoboek te maken. Daar ga ik binnenkort mee aan de slag.